2024/2025

Témy predmetu: 1. Pramene právnej regulácie a vymedzenie základných pojmov a inštitútov. 1.1. Kto tvorí liekovú politiku štátu a ako do nej zasahujú iní? Úlohy WHO, EÚ a SR. 1.2. Aký je rozdiel medzi ibalginom, vitamínom C, náplasťou, barlami či strojčekom na srdce? Nie je flector ako flector. Generikum, biosimilár či originál...hovoríme o tom istom? 2. Skúšanie liekov a zdravotníckych pomôcok, registrácia liekov a zdravotníckych pomôcok, použitie neregistrovaných liekov a off-label použitie registrovaných liekov. 2.1. Cesta lieku ku klinickému skúšaniu - dlhá a kľukatá. Zvládne to každý liek? Účastníci klinického skúšania – sú nimi aj zdravé osoby a deti? Watchdogovia klinického skúšania. 2.2. Administratívna šnúra získania „pečiatky“ účinnosti a bezpečnosti lieku? Jednorazovo naprieš celou EÚ alebo postupne? 2.3. Vie sa pacient dostať k prelomovej terapii, ktorá ešte neprišla do Európy? 3. Patentová ochrana liekov. 3.1. Kto požíva dlhšiu patentovú ochranu? Iphone alebo nový liek? 3.2. Príchod generika na trh. Spory a ich urovnania (pay for delay). 4. Výroba, dovoz a distribúcia liekov a zdravotníckych pomôcok. 4.1. Rozhoduje výrobca lieku aj o jeho alokácii a za akú cenu sa bude predávať? 4.2. Distribučné modely – DHP/DTP - kreditné riziko lekární a nemocníc. Emergentný systém. Home delivery. 5. Aktuálne výzvy distribúcie liekov. 5.1. Tento liek má výpadok? Prečo? Na ako dlho? Vieme ho predvídať? Vieme mu predísť? Je to problém Slovenska, Európy alebo celého sveta? 5.2. Kto a čo robí pre zabezpečenie dostupnosti liekov? Je to dosť? Vieme urobiť viac? 6. Preskripcia a výdaj liekov. 6.1. Preskripčné obmedzenia. Kto môže liek predpísať? Kedy postačuje všeobecný lekár a kedy je potrebný špecialista? Vedia sa zastúpiť? Obligatórne predpisovanie liekov pri prepustení z nemocnice. 6.2. Generická preskripcia vs. generická substitúcia. Môže lekáreň vydať iný liek ako ten, ktorý lekár predpísal? 6.3. Výdaj lieku v lekárni vs. home delivery (v niektorých krajinách už aj na bicykli). Lekáreň vs. pumpy, drogérie či Alza boxy. Home delivery, v niektorých krajinách už aj na bicykli. 7. Cenotvorba a úhrada liekov a zdravotníckych pomôcok – 1. časť. 7.1. Dilema – cenová a úhradová regulácia štátu vs. voľná ruka trhu. 7.2. Obmedzený rozpočet. Etické otázky a priority pri uhrádzaní liekov a zdravotníckych pomôcok. Drahé vs. ekonomicky nenáročné terapie. Orphan lieky vs. lieky určené pre veľkú skupinu pacientov. 7.3. Úvod do regulácie cenotvorby a úhrad liekov a zdravotníckych pomôcok na Slovensku. 8. Cenotvorba a úhrada liekov a zdravotníckych pomôcok – 2. časť. 8.1. Ceny liekov na Slovensku patria medzi najnižšie v Európe. Je to pozitívum? Dva svety cenovej regulácie liekov (štandardná vs. osobitná cenová regulácia). 8.2. Chaos regulácie cien zdravotníckych pomôcok – duplicitná regulácia jednej ceny. 9. Cenotvorba a úhrada liekov a zdravotníckych pomôcok – 3. časť. 9.1. Pacient nemá právo požiadať o úhradu lieku z VZP. Tak kto? Výnimkový vs. štandardný režim úhrad zdravotných poisťovní. 9.2. Koľko je štát ochotný zaplatiť za jeden rok života pacienta? Kategorizácia a jej pravidlá. 9.3. Referencovanie vs. revízia úhrad. Prečo bola žalovaná ministerka zdravotníctva? 10. Reklama liekov a zdravotníckych pomôcok. 10.1.Reklama na stoptusin vs. reklama na očkovania vs. reklama na antidepresíva. 10.2.Darovanie liekov. 10.3.Daňový režim. 11. Ľudská krv a zložky z ľudskej krvi. 11.1.Darovanie krvi a zložky ľudskej krvi. 11.2.Spracovanie a nadbytok ľudskej krvi alebo jej zložky (etické otázky). 12. Ochrana osobných údajov.

Informačný list

Garanti a pedagógovia:
JUDr. Veronika Zoričáková, PhD. - Zabezpečuje, Skúšajúci, Zodpovedný za elearning, Kogarant, Cvičiaci
prof. PhDr. JUDr. Tomáš Gábriš, PhD. - Zabezpečuje, Hlavný garant
Ing. Jana Koprlová, PhD. - Kogarant, Schvaľujúci zápis
Mgr. Ján Dulovič - Zabezpečuje, Zodpovedný za elearning, Skúšajúci, Kogarant, Cvičiaci

Kód: YNDVm889

Obdobie: LS

Počet kreditov: 3

Témy predmetu: Predmet nadväzuje na základy občianskeho, obchodného, pracovného a medzinárodného súkromného práva. Má aj významné verejnoprávne súvislosti; okrem ústavného práva súvisí najmä s oblasťou správneho práva a medzinárodného práva verejného, ale aj trestného a finančného práva. Okrem pozitívnych právnych disciplín nadväzuje takisto na výučbu teórie práva, právnej filozofie, právnej etiky i právnej histórie. Interdisciplinárny právny predmet spojený s najnovším kultúrnym, hospodárskym, vedeckotechnickým a medzinárodným vývojom. V rámci EÚ patrí medzi prioritné oblasti harmonizácie práva. Zahŕňa autorské právo a jemu príbuzné práva, priemyselné práva na výsledky technickej tvorivej činnosti, na označenia a celý rad súvisiacich ďalších práv; súčasťou predmetu sú aj otázky všeobecnej ochrany osobnosti a súťažného práva. Výučba predmetu je založená na modernej vedeckej a pedagogickej metóde, ktorá celý predmet umiestňuje do dynamických súvislostí otvoreného trhového hospodárstva, v celej komplexnosti teoretických i praktických otázok spojených s tvorivosťou, rozlišovaním, súťaživosťou a s dôrazom na morálnu a právnu korektnosť trhovej súťaže. Osobitná pozornosť sa venuje aj otázkam efektívnosti právnej ochrany duševného vlastníctva a vymožiteľnosť práva takisto v širších medzinárodných súvislostiach, najmä v spojitosti s členstvom Slovenskej republiky vo WIPO, WTO a v jej rámci prijatej Dohody o obchodných aspektoch práv na duševné vlastníctvo (TRIPS).

Informačný list

Garanti a pedagógovia:
prof. PhDr. JUDr. Tomáš Gábriš, PhD. - Zabezpečuje, Hlavný garant
Ing. Jana Koprlová, PhD. - Schvaľujúci zápis, Kogarant
JUDr. Zuzana Adamová, PhD. - Zabezpečuje, Cvičiaci, Prednášajúci, Zodpovedný za elearning, Skúšajúci, Kogarant

Kód: YDVm401

Obdobie: ZS

Počet kreditov: 5

Témy predmetu: Interdisciplinárny právny predmet spojený s najnovším kultúrnym, hospodárskym, vedeckotechnickým a medzinárodným vývojom. Zahŕňa autorské právo a s ním súvisiace práva, priemyselné práva na výsledky technickej tvorivej činnosti, na označenia a celý rad ďalších práv. Súčasťou predmetu sú aj otázky súťažného práva, nových technológií, použitia na internete a ďalšie. Osobitná pozornosť sa venuje aj otázkam efektívnosti právnej ochrany duševného vlastníctva a vymožiteľnosť práva takisto v širších medzinárodných súvislostiach, najmä v spojitosti s členstvom Slovenskej republiky vo WIPO, WTO. Predmet súvisí so základmi občianskeho, obchodného, pracovného a medzinárodného súkromného práva. Má aj významné verejnoprávne súvislosti; okrem ústavného práva súvisí najmä s oblasťou správneho práva a medzinárodného práva verejného, ale aj trestného a finančného práva. Okrem pozitívnych právnych disciplín nadväzuje takisto na výučbu teórie práva, právnej filozofie, právnej etiky i právnej histórie. Nasledovné témy tvoria základnú osnovu predmetu: 1. Systematické členenie práva duševného vlastníctva a základné princípy ochrany; 2. Autorské dielo a práva autorov; 3. Počítačové programy a databázy; 4. Predmety chránené právami súvisiacimi s autorským právom; 5. Ochranná známka a práva majiteľov ochrannej známky; 6. Technické riešenie chránené patentom a úžitkovým vzorom; 7. Dizajn a práva majiteľa dizajnu; 8. Zmluvné právo duševného vlastníctva; 9. Zamestnanecký režim a iné osobitné režimy; 10. Obmedzenia práv duševného vlastníctva; 11. Ochrana a vymožiteľnosť; smernica o vymožiteľnosti práv duševného vlastníctva; 12. Aplikačné problémy ochrany duševného vlastníctva (napr. otázky plagiátorstva, otvoreného prístupu a i.).

Informačný list

Garanti a pedagógovia:
Mgr. Martin Pogádl - Zabezpečuje, Cvičiaci, Kogarant, Prednášajúci, Skúšajúci, Zodpovedný za elearning
prof. PhDr. JUDr. Tomáš Gábriš, PhD. - Zabezpečuje, Hlavný garant
Ing. Jana Koprlová, PhD. - Kogarant, Schvaľujúci zápis
JUDr. Zuzana Adamová, PhD. - Zabezpečuje, Zodpovedný za elearning, Prednášajúci, Skúšajúci, Cvičiaci, Kogarant

Kód: YNDVm401

Obdobie: LS

Počet kreditov: 4

Témy predmetu: 1. Potravinové právo a medzinárodné potravinové právo (právo na potraviny ako základné ľudské právo, potravinové právo v systéme práva, samoregulácia, definície potravinového práva, základná vnútroštátna právna úprava, medzinárodná úprava, Codex Alimentarius, medzinárodné inštitúcie – FAO, WTO, WHO). 2. História potravinového práva, potravinové právo v rámci vnútorného trhu EÚ (História potravinového práva v EÚ a v SR, opatrenia s rovnocenným účinkom na množstevné obmedzenia voľného pohybu potravín, dane a clá v súvislosti s voľným pohybom tovaru). 3. Základné zásady a požiadavky potravinového práva (základné pojmy, definícia potravín, všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, štátna správa na úseku potravinového práva, Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, Systém rýchleho varovania). 4. Potravinové informačné právo (zásady označovania potravín, zemepisné označenia a označenia pôvodu, tradičná špecialita, označovanie liehovín a aromatizovaných vínnych výrobkov, značka kvality, označovanie na účely propagácie a marketingu). 5. Potravinové právo a výživa obyvateľstva (výživové a zdravotné tvrdenia, potravinové doplnky, pridávanie vitamínov a minerálov do potravín, potraviny pre špecifické skupiny – dojčatá, ľudia s celiakiou, diabetici, ekologická poľnohospodárska výroba a dobré životné podmienky zvierat). 6. Bezpečnosť a hygiena potravín (základné pojmy, hygienické požiadavky, HACCP, mikrobiologické kritériá pre potraviny, kontaminanty v potravinách, látky na zlepšenie vlastností potravín, materiály a predmety určené na styk s potravinami, Potravinový kódex). 7. Úradné kontroly potravín (regulácia úradných kontrol potravín EÚ – príslušné orgány, všeobecné a doplňujúce požiadavky na úradné kontroly, referenčné laboratóriá a centrá, opatrenia na presadzovanie práva, úradné kontroly potravín v SR). 8. Pôvod a vysledovateľnosť potravín (geneticky modifikované potraviny – základné pojmy, povolenie a dohľad, označovanie, nové potraviny – pojem nová potravina, postupy povoľovania, požiadavky na umiestňovanie na trh). 9. Potravinové právo a ochrana spotrebiteľa (spotrebiteľská kúpna zmluva, predaj potravín na objednávku, predaj na diaľku, predaj z dvora, trhový predaj, predaj cez internet, bezobalový predaj, zodpovednosť za vady, zodpovednosť za škodu, reklama potravín, klamlivá reklama). 10. Potravinové právo a hospodárska súťaž (neprimerané podmienky v obchode s potravinami, obchodné podmienky na potraviny a ochrana hospodárskej súťaže, ekonomicky oprávnené náklady, zneužívanie dominantného postavenia). 11. Trestanie v potravinovom práve, potravinový podvod (správne trestanie podľa zákona o potravinách a ďalších predpisov, trestný čin ohrozovania zdravia závadnými potravinami a ďalšie vybrané trestné činy, sankcie v práve EÚ). 12. Správne súdnictvo v oblasti potravinového práva, aktuálne otázky potravinového práva (rozbor vybraných rozhodnutí Najvyššieho správneho súdu SR vo veciach potravinového práva).

Informačný list

Garanti a pedagógovia:
JUDr. Jana Venhartová - Zabezpečuje, Prednášajúci, Skúšajúci, Cvičiaci, Kogarant, Zodpovedný za elearning
Mgr. Martin Pogádl - Zabezpečuje, Prednášajúci, Zodpovedný za elearning, Cvičiaci, Skúšajúci
prof. PhDr. JUDr. Tomáš Gábriš, PhD. - Zabezpečuje, Prednášajúci, Kogarant, Zodpovedný za elearning, Cvičiaci, Skúšajúci, Hlavný garant
JUDr. Katarína Eliášová - Zabezpečuje, Zodpovedný za elearning, Kogarant, Prednášajúci, Cvičiaci, Skúšajúci
Mgr. Samuel Rybnikár, PhD. - Zabezpečuje, Cvičiaci, Prednášajúci, Skúšajúci, Kogarant, Zodpovedný za elearning
Ing. Jana Koprlová, PhD. - Schvaľujúci zápis, Kogarant
JUDr. Zuzana Adamová, PhD. - Kogarant, Zodpovedný za elearning

Kód: XNSPb002

Obdobie: LS

Počet kreditov: 3

Témy predmetu: Kybernetické právo, ktorého súčasťou je aj právo informačných a komunikačných technológií, je právnym predmetom spojeným s najnovším technickým vývojom a jeho pozitívnoprávnou reguláciou. Ide o interdisciplinárny predmet s presahmi do verejného aj súkromného práva; tematicky súvisí s trestným právom, správnym právom, právom duševného vlastníctva, občianskym právom, obchodným právom a medzinárodným právom súkromným a verejným. Výučba predmetu je založená na modernej vedeckej a pedagogickej metóde, ktorá celý predmet umiestňuje do dynamických súvislostí otvoreného trhového hospodárstva, v celej komplexnosti teoretických i praktických otázok. Základnú osnovu predmetu tvoria nasledovné témy: 1. Technológie a právo. Vplyv internetu a nových technológií na právo. 2. Právo duševného vlastníctva ako podpora technológií (ochrana softvéru a databáz). 3. Ľudské práva ako všeobecný limit technológií. Právo na súkromie a ochranu osobných údajov. 4. Ľudské práva ako všeobecný limit technológií. Právo na slobodu prejavu. 5. Zodpovednosť poskytovateľov služieb informačnej spoločnosti. 6. Digitálny trh v EÚ (princípy, zákazy, sieťová neutralita). 7. Doménové mená (všeobecne, typy kolízií). 8. Riešenie doménových sporov na Slovensku. 9. Elektronická identita. 10. Ochrana osobných údajov. 11. Kyberkriminalita. 12. Kybernetická bezpečnosť.

Informačný list

Garanti a pedagógovia:
prof. PhDr. JUDr. Tomáš Gábriš, PhD. - Zabezpečuje, Hlavný garant
Ing. Jana Koprlová, PhD. - Kogarant, Schvaľujúci zápis
JUDr. Zuzana Adamová, PhD. - Zabezpečuje, Prednášajúci, Kogarant, Skúšajúci, Cvičiaci, Zodpovedný za elearning

Kód: YNDVm403

Obdobie: ZS

Počet kreditov: 3

Témy predmetu: 1. Potravinové právo a medzinárodné potravinové právo (právo na potraviny ako základné ľudské právo, potravinové právo v systéme práva, samoregulácia, definície potravinového práva, základná vnútroštátna právna úprava, medzinárodná úprava, Codex Alimentarius, medzinárodné inštitúcie – FAO, WTO, WHO). 2. História potravinového práva, potravinové právo v rámci vnútorného trhu EÚ (História potravinového práva v EÚ a v SR, opatrenia s rovnocenným účinkom na množstevné obmedzenia voľného pohybu potravín, dane a clá v súvislosti s voľným pohybom tovaru). 3. Základné zásady a požiadavky potravinového práva (základné pojmy, definícia potravín, všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, štátna správa na úseku potravinového práva, Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, Systém rýchleho varovania). 4. Potravinové informačné právo (zásady označovania potravín, zemepisné označenia a označenia pôvodu, tradičná špecialita, označovanie liehovín a aromatizovaných vínnych výrobkov, značka kvality, označovanie na účely propagácie a marketingu). 5. Potravinové právo a výživa obyvateľstva (výživové a zdravotné tvrdenia, potravinové doplnky, pridávanie vitamínov a minerálov do potravín, potraviny pre špecifické skupiny – dojčatá, ľudia s celiakiou, diabetici, ekologická poľnohospodárska výroba a dobré životné podmienky zvierat). 6. Bezpečnosť a hygiena potravín (základné pojmy, hygienické požiadavky, HACCP, mikrobiologické kritériá pre potraviny, kontaminanty v potravinách, látky na zlepšenie vlastností potravín, materiály a predmety určené na styk s potravinami, Potravinový kódex). 7. Úradné kontroly potravín (regulácia úradných kontrol potravín EÚ – príslušné orgány, všeobecné a doplňujúce požiadavky na úradné kontroly, referenčné laboratóriá a centrá, opatrenia na presadzovanie práva, úradné kontroly potravín v SR). 8. Pôvod a vysledovateľnosť potravín (geneticky modifikované potraviny – základné pojmy, povolenie a dohľad, označovanie, nové potraviny – pojem nová potravina, postupy povoľovania, požiadavky na umiestňovanie na trh). 9. Potravinové právo a ochrana spotrebiteľa (spotrebiteľská kúpna zmluva, predaj potravín na objednávku, predaj na diaľku, predaj z dvora, trhový predaj, predaj cez internet, bezobalový predaj, zodpovednosť za vady, zodpovednosť za škodu, reklama potravín, klamlivá reklama). 10. Potravinové právo a hospodárska súťaž (neprimerané podmienky v obchode s potravinami, obchodné podmienky na potraviny a ochrana hospodárskej súťaže, ekonomicky oprávnené náklady, zneužívanie dominantného postavenia). 11. Trestanie v potravinovom práve, potravinový podvod (správne trestanie podľa zákona o potravinách a ďalších predpisov, trestný čin ohrozovania zdravia závadnými potravinami a ďalšie vybrané trestné činy, sankcie v práve EÚ). 12. Správne súdnictvo v oblasti potravinového práva, aktuálne otázky potravinového práva (rozbor vybraných rozhodnutí Najvyššieho správneho súdu SR vo veciach potravinového práva).

Informačný list

Garanti a pedagógovia:
JUDr. Jana Venhartová - Zabezpečuje, Kogarant, Zodpovedný za elearning, Prednášajúci, Skúšajúci, Cvičiaci
Mgr. Martin Pogádl - Zabezpečuje, Cvičiaci, Zodpovedný za elearning, Skúšajúci, Prednášajúci
prof. PhDr. JUDr. Tomáš Gábriš, PhD. - Zabezpečuje, Cvičiaci, Kogarant, Skúšajúci, Hlavný garant, Zodpovedný za elearning, Prednášajúci
JUDr. Katarína Eliášová - Zabezpečuje, Prednášajúci, Kogarant, Skúšajúci, Zodpovedný za elearning, Cvičiaci
Mgr. Samuel Rybnikár, PhD. - Zabezpečuje, Cvičiaci, Zodpovedný za elearning, Prednášajúci, Skúšajúci, Kogarant
Ing. Jana Koprlová, PhD. - Schvaľujúci zápis, Kogarant
JUDr. Zuzana Adamová, PhD. - Kogarant, Zodpovedný za elearning

Kód: YNSPm002

Obdobie: ZS

Počet kreditov: 3