Témy predmetu: 1. Potravinové právo a medzinárodné potravinové právo (právo na potraviny ako základné ľudské právo, potravinové právo v systéme práva, samoregulácia, definície potravinového práva, základná vnútroštátna právna úprava, medzinárodná úprava, Codex Alimentarius, medzinárodné inštitúcie – FAO, WTO, WHO). 2. História potravinového práva, potravinové právo v rámci vnútorného trhu EÚ (História potravinového práva v EÚ a v SR, opatrenia s rovnocenným účinkom na množstevné obmedzenia voľného pohybu potravín, dane a clá v súvislosti s voľným pohybom tovaru). 3. Základné zásady a požiadavky potravinového práva (základné pojmy, definícia potravín, všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, štátna správa na úseku potravinového práva, Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, Systém rýchleho varovania). 4. Potravinové informačné právo (zásady označovania potravín, zemepisné označenia a označenia pôvodu, tradičná špecialita, označovanie liehovín a aromatizovaných vínnych výrobkov, značka kvality, označovanie na účely propagácie a marketingu). 5. Potravinové právo a výživa obyvateľstva (výživové a zdravotné tvrdenia, potravinové doplnky, pridávanie vitamínov a minerálov do potravín, potraviny pre špecifické skupiny – dojčatá, ľudia s celiakiou, diabetici, ekologická poľnohospodárska výroba a dobré životné podmienky zvierat). 6. Bezpečnosť a hygiena potravín (základné pojmy, hygienické požiadavky, HACCP, mikrobiologické kritériá pre potraviny, kontaminanty v potravinách, látky na zlepšenie vlastností potravín, materiály a predmety určené na styk s potravinami, Potravinový kódex). 7. Úradné kontroly potravín (regulácia úradných kontrol potravín EÚ – príslušné orgány, všeobecné a doplňujúce požiadavky na úradné kontroly, referenčné laboratóriá a centrá, opatrenia na presadzovanie práva, úradné kontroly potravín v SR). 8. Pôvod a vysledovateľnosť potravín (geneticky modifikované potraviny – základné pojmy, povolenie a dohľad, označovanie, nové potraviny – pojem nová potravina, postupy povoľovania, požiadavky na umiestňovanie na trh). 9. Potravinové právo a ochrana spotrebiteľa (spotrebiteľská kúpna zmluva, predaj potravín na objednávku, predaj na diaľku, predaj z dvora, trhový predaj, predaj cez internet, bezobalový predaj, zodpovednosť za vady, zodpovednosť za škodu, reklama potravín, klamlivá reklama). 10. Potravinové právo a hospodárska súťaž (neprimerané podmienky v obchode s potravinami, obchodné podmienky na potraviny a ochrana hospodárskej súťaže, ekonomicky oprávnené náklady, zneužívanie dominantného postavenia). 11. Trestanie v potravinovom práve, potravinový podvod (správne trestanie podľa zákona o potravinách a ďalších predpisov, trestný čin ohrozovania zdravia závadnými potravinami a ďalšie vybrané trestné činy, sankcie v práve EÚ). 12. Správne súdnictvo v oblasti potravinového práva, aktuálne otázky potravinového práva (rozbor vybraných rozhodnutí Najvyššieho správneho súdu SR vo veciach potravinového práva).
Informačný listGaranti a pedagógovia:
JUDr. Jana Venhartová - Zabezpečuje, Kogarant, Zodpovedný za elearning, Prednášajúci, Skúšajúci, Cvičiaci
Mgr. Martin Pogádl - Zabezpečuje, Cvičiaci, Zodpovedný za elearning, Skúšajúci, Prednášajúci
prof. PhDr. JUDr. Tomáš Gábriš, PhD. - Zabezpečuje, Cvičiaci, Kogarant, Skúšajúci, Hlavný garant, Zodpovedný za elearning, Prednášajúci
JUDr. Katarína Eliášová - Zabezpečuje, Prednášajúci, Kogarant, Skúšajúci, Zodpovedný za elearning, Cvičiaci
Mgr. Samuel Rybnikár, PhD. - Zabezpečuje, Cvičiaci, Zodpovedný za elearning, Prednášajúci, Skúšajúci, Kogarant
Ing. Jana Koprlová, PhD. - Schvaľujúci zápis, Kogarant
JUDr. Zuzana Adamová, PhD. - Kogarant, Zodpovedný za elearning
Kód: YNSPm002
Obdobie: ZS
Počet kreditov: 3
- Pedagóg: Zuzana Adamová
- Pedagóg: Tomáš Gábriš
- Pedagóg: Jana Koprlová
- Pedagóg: Martin Pogádl
- Pedagóg: Samuel Rybnikár
- Pedagóg: Jana Venhartová